Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Sunar Yazicioglu
Sunar Yazicioglu
Publicité
15 octobre 2010

Konfüçyüs

KONFÜÇYÜS'TEN    

            

                                        Konf__y_s


Konfüçyüs'ün öğrencilerinden biri Zeng Usta dedi ki: "Kendimi günde üç kez gözden geçiririm: başkaları için tasarımlarımda sadakatsizlikte bulundum mu? Dostlarla söyleşilerimde güvenilmez duruma düştüm mü? Vazettiklerim arasında kendi uygulamadıklarım var mı?


Lu'lu yaşlı bir devlet adamının üç kez düşündükten sonra hareket ettiği söylenmişti. Konfüçyüs bunu duyduğunda dedi ki: " İki kez düşünmek yeterlidir."


Konfüçyüs dedi ki : "Yeterince ileriyi düşünemeyen insanların önünde dertler vardır."


Konfüçyüs dedi ki : " Dürüstlere değer ver, onları çarpıkların üzerinde tut, böylece çarpıkların düzelmesini sağlayabilirsin."


Konfüçyüs dedi ki : " Önderler nazik olurlarsa, halkları saygısızlığa cesaret edemez. Önderler âdil olurlarsa, halkları serkeşliğe cesaret edemez. Önderler güvenilir olurlarsa, halkları yalancılığa cesaret edemez."


Konfüçyüs dedi ki : "İnsanların inancı yoksa, acaba  ne işe yararlar? Bir araç bir güç kaynağına bağlanmazsa yol alabilir mi?"


Konfüçyüs dedi ki : " Örnek insanlar adaleti anlar; küçük insanlar kârı anlar."


Konfüçyüs dedi ki : " Örnek insanlar erdemle ilgilenir, küçük insanlar toprak mülkiyetiyle ilgilenir. Yönetici sınıf cezayı düşünür, alt sınıflar hayır beklerler."


Konfüçyüs dedi ki : " Üç çeşit dost yararlı, üç çeşidi ise zararlıdır. Dostlar dürüst, içten ya da bilgili oldukları zaman yararlıdırlar. Sahteci, yaltakçı ya da fırsatçı olduklarında ise, zararlıdırlar."


Konfüçyüs dedi ki : "Erdemli   olanların söyleyecek sözleri vardır, ama söyleyecek sözleri olanların tümünde erdem yoktur. İnsancıl olanlar cesaretlidir, ama cesaretli olanların tümü insancıl değildir."


Konfüçyüs bir öğrencisine dedi ki, " Çalışarak mı bir çok şey öğrendiğimi düşünüyorsun?"
Öğrenci yanıtladı, "Evet, Öyle değil mi?"
Konfüçyüs dedi ki : "Hayır. Temellerindeki birliğe nüfuz ediyorum."


Konfüçyüs dedi ki : "Eskiyi canlandır, ama yeniyi de bil; o zaman öğretici olabilirsin."


Konfüçyüs dedi ki : "En azından ortaya erişmişlere yüksek şeylerden söz etmek yanlış değildir, ama ortanın altında kalanlara bunu yapmamak gerekir."


Konfüçyüs dedi ki : "Eğitimli insanlar dingindir ama mağrur değildir. Küçük insanlar ise mağrurdur ama dingin değildir."


Konfüçyüs dedi ki : "Örnek insanlar yumuşak huylu ve berrak düşüncelidirler. Küçük insanlar ise her zaman sinirlidirler."


Konfüçyüs dedi ki : "Sadakat ve bağlılığı en öne yerleştir; kendin kadar iyi olmayanlarla ilişki kurma, ve hata yaptığında değiştirmekten çekinme."


Konfüçyüs dedi ki : "Yakındakiler hoşnutsa uzaktakiler de gelir."


Konfüçyüs kendisinden dört şeyi uzaklaştırmıştı: inadı yoktu, ısrarcı değildi, saplantısı yoktu ve bencil değildi."


Konfüçyüs dedi ki : "Hizmeti öne koş, kazancı geriye; bu erdemi yüceltmek değil midir? Kendi kötülüklerinin üzerine git, başkalarınınkinin değil; bu kötülüğü arındırmak değil midir? Ve düşün ki geçici bir öfkeyle kendini unutup akrabalarına zarar verme.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité